Rugalmas hordozókendő

Jellemzői, kialakítása

 

Anyagából adódik az elnevezése, mivel ezek a kendők olyan speciális anyagból vannak, amelyek sokkal rugalmasabban nyúlnak, mint egy szövött kendő és így könnyebben állíthatók a baba testéhez. Anyaga puhább, könnyebb, vékonyabb mint egy szövött kendőé, ezáltal jobban simul a baba hátára.

A rugalmas hordozókendő szintén egy téglalap (vagy csapott végű téglalap) alakú anyag, általában rövidebb és keskenyebb, mint egy szövött kendő. Szélessége 50-60 cm között, hosszúsága 3,8-5,5 méterig terjedhet.

Használata során biztosított a váll, hát egyenletes terhelése, a baba csípője és lába megfelelő tartásban van benne.

Újszülötteknél puhán öleli körbe a baba testét egy rugalmas kendő, ezzel ez a kendő hasonlít legjobban a mama pocakjában való létre. Kezdőknek és újszülötteknek nagy örömet okoz a használata, de ha megszeretted számíts rá, hogy nem ez lesz az egyetlen hordozóeszközöd:-)

 

Hordozási pozíciók

 

Újszülött kortól max. 6-7 hónapos korig vagy 8-9 kg-ig használhatóak, jellemzően előlhordozásra alkalmasak. A kötési módok száma az előlhordozás miatt korlátozott, de az első pár hónapban szintén nagyon kényelmes viseletet jelent, mind a babának mind a mamának. Viszont ha hosszú távon szeretnénk hordozni és nem kívánunk többféle hordozóeszközt vásárolni, erre a rugalmas kendő nem alkalmas. 8-9 kg felett már nem javasolt sem az elől hordozás sem a rugalmas kendő használata, mert annyira kinyúlik a baba súlyától, hogy nem tartja megfelelően stabilan.

A rugalmas hordozókendők megkötésénél figyelembe kell venni, hogy az anyag rugalmassága miatt szorosabbra kell kötni, hogy ha a babát beleteszed, akkor az anyag ki fog nyúlni, de ezzel együtt is biztonságosan tartsa a babát.

 

 

Előnyei:

  • Előnye, hogy kis helyen elfér, mivel vékonyabb anyagból készül, kisebb helyre lehet összehajtani.
  • A megkötése általában könnyebb, mint egy szövött kendőé, könnyebben lehet rá csomót kötni
  • Több kötésmódot előre meg lehet kötni és ezután a babát már csak bele kell ültetni a kendőbe, mivel a kendő szárai rugalmasan nyújthatóak.

 

Hátrányai:

  • A megkötési módokat tanulni kell
  • Csak elől hordozásra igazán ideális, ezért a hordozási pozíciók száma korlátozott
  • Egy kendő nem szolgálja ki a teljes hordozási időszakot
  • A kendő megkötése közben a legtöbb esetben a kendő szárai lelógnak a földre, különösen egy hosszú kendőnél
  • A legtöbb kötést minden alkalommal újra kell kötni, de ez alól is vannak kivételek, amelyeket csak meg kell lazítani és így máris ki-be tehető bele a baba
  • Sokaknak ellenérzései vannak azzal kapcsolatban, hogy rugalmas az anyag és ezért nem lehet elég szorosra kötni

Leave a Reply