Podegi – Podeagi

Jellemzői, kialakítása

Mindkét írásmódban használatos. Ez egy koreai eredetű hordozó, nálunk nem igazán népszerű, pedig véleményem szerint a hordozókendő után a legsokoldalúbb hordozóeszköz, még a mei-taitól is praktikusabb! Lássuk mi ennek az oka.

Kialakítását tekintve a podegi áll egy body részből és két pántból, amik a body tetejéhez van varrva, vagy vízszintesen, vagy 45 fokos szögben. Két változata ismert, az egyik a széles podegi a másik a keskeny podegi. A széles podegi a tradicionális, amely a hordozószemély egész testét körbe betakarja. A keskeny podegi később alakult ki Koreán kívül inkább ez a népszerűbb, ennél a változatnál a body rész keskenyebb, nagyjából akkora, mint egy mei-tainak, ez csak a babát takarja be, a hordozószemélyt nem. Készül kapucnival vagy anélkül is, annak érdekében, hogy ha szükséges a baba fejét be lehessen vele takarni.

 

Ha először néz az ember erre a hordozóra az az első benyomása, hogy na ez megint egy olyan hordozó, ami alig tartja a babát, ebből aztán biztosan kicsúszna, mert alul mi tartja meg? Megtévesztő ez az első benyomás (nekem is ez volt:-), mert ha megnézed a használatát, akkor gyorsan fel lehet ismerni, hogy valójában pontosan ebben van ennek a hordozónak a nagyszerűsége! Mivel a body magassága hosszabb, mint  egy mei-tainak, ezért bármilyen életkorú babát tudsz benne hordozni, mivel a body olyan magas lesz, amennyire megkötöd a baba feneke alatt a szárakat! A fennmaradó részek a baba feneke alatt lefelé lógnak, nagyobb gyereknél kisebb rész, kisebb gyereknél nagyobb rész lóg ki. Igazából szerintem a hordozókendő mellett ez a második olyan hordozóeszköz, amiből ha csak egyet veszel, azzal is ki tudod használni az egész hordozós korszakot.

 

Hordozási módok

Ideális elől és háton hordozásra, viszont alkalmas csípőhordozásra is. A megkötések száma a podeginél is sokféle lehet. Attól függően, hogy milyen életkorú babát hordozol benne és hogy mennyire akarod a babát mocorogni hagyni a hordozóban több változat közül is lehet választani, ami a legkényelmesebb azt választod ki. Lehet úgy is hordozni, hogy a babát teljesen betakarod, vagy nagyobb babáknál a karját szabadon hagyhatod.

Használat közben a két szárat a hordozó személy testén átvezetve a baba feneke alatt kell elvezetni, így biztosítható a helyes békalábtartás és az, hogy a baba semmiképpen sem csúszhat ki a podegiből. A tradicionális használat során találkozhatsz olyan képekkel is, ahol a baba lábai egyenesen lógnak a podegiből, ez ne tévesszen meg, mert a keskeny podegiben tökéletesen lehet az ortopédiailag javasolt békalábtartásban hordozni a gyermeket. Eredetileg a hordozó pántjait a váll alatt vezették át és úgy kötötték meg, ezzel a baba egész súlyát a mellkasnak kell viselnie, ami nem mindenkinek kényelmes, illetve ebben a helyzetben a baba sokkal könnyebben csúszhat le, ha valakinek nem elég erős a mellkasa. Emiatt inkább a váll fölött történő elvezetést javasoljuk, amihez a ferde pántok alkalmasak.

Előnyei

  • ·        nagyon gyorsan ki- betehető bele a gyerek, az összes hordozó közül ez teszi lehetővé a leggyorsabb használatot
  • ·        könnyebb elsajátítani a használatát, mint egy kendőét
  • ·        kitűnő elől és háton hordozásra
  • ·        a kötésmódok száma és variációja többféle, mint egy mei-tainak
  • ·        sokkal jobban alkalmazkodik a hordozószemély és a hordozott baba felépítéséhez, ezáltal több hordozószemély is tudja ugyanazt a hordozóeszközt használni
  • ·        egy hordozóval 4-5 hónapos kortól egészen a hordozóskor végéig ki lehet szolgálni, nem kell újabb hordozókat vásárolni ahogy nő a gyermek

Hátrányai

  • ·        Hátrányai között említeném, hogy a kötözési módok megtanulása egy kicsit több időt vehet igénybe, mint egy mei-tainak, de biztos nem annyi, mint egy hordozókendőé
  • ·        A pántok esetenként nem olyan kényelmesek, mint egy kendő
  • ·        Újszülötteknek nem ideális, mert nem tartja a fejét, viszont azok a podegik, amelyek kapucnival rendelkeznek, azokkal meg lehet támasztani a baba fejét.
  • ·        Mivel a szárai elég hosszúak, ezért kötözés közben előfordulhat, hogy lelógnak a földre, de mivel ennek a szárai nem olyan szélesek, mint egy hordozókendőé, ezért ezeket könnyebb a kezünk összefogni.

 

Leave a Reply