Mei Tai

Jellemzői, kialakítása

A mei-tai ötvözi a hordozókendők kényelmességét és a csatos hordozók praktikusságát. A mei-tai ázsiából eredő hordozó. Kialakítását tekintve egy nagyjából négyzet alakú testből és négy pántból áll. A test, ami a baba hátát takarja és tartja, általában párnázott és formázott. A pántok pedig a derékrészen vízszintesen vannak a test aljához varrva, felül pedig a vállpántok átlósan vannak a testhez varrva.

A pántok a legtöbb mei-tainál legalább egy részen párnázottak, amik a hordozó személy kényelmét szolgálják. A test rész teljes egészében vagy legalább a comb résznél szintén párnázott ami a baba kényelmét szolgálja.

A mei-tai test részéhez kapcsolódhat kapucni is, ami vagy levehető és tépőzárral a testhez rögzíthető, vagy a mei-taihoz van hozzávarrva és használaton kívül vagy lóg vagy elrejthető egy zsebben. Ennek az a célja, hogy tartsa a baba fejét ha elalszik, vagy védje naptól, széltől, vagy egyszerűen csak elbújhasson benne a baba, ha már túl sok inger érte.

Anyagát tekintve bababarát anyagokból készül, pamut, vászon, esetleg a dekoráció selyemből, mivel a babák előszeretettel rágicsálják a vállpántokat, ezért fontos, hogy természetes összetevőkből álljon.

A mei-tai a hordozókendő mellett a másik legnépszerűbb hordozóeszköz. A mei-tai előnye, hogy a kialakításának köszönhetően viszonylag gyorsan és könnyen elsajátítható a használata, nem bonyolult a megkötése ezért azoknak ideális választás egy mei-tai, akik idegenkednek a hordozókendőtől, de a csatos hordozótól változatosabb hordozóra vágynak. Illetve javasolt a hordozókendő mellett is a használata, ha gyorsan akarjuk magunkra kötni a babát, vagy kisgyermeket és a hordozókendő megkötését problémásnak ítéljük meg, mert pl. kocsiból kiszállva a hordozókendő feltörli a földet. A mei-tai kialakítását tekintve biztosítja az ortopédiai szempontból ideális lábtartást, a combok a köldök magasságáig terpeszben felhúzva, a lábszárak pedig szabadon kalimpálhatnak. Csípőficamos gyermekek is hordozhatók benne, akár a kengyel használata mellett is.

A mei-taiok általában több méretben készülnek de a 3-4 hónapos baba hordozására ideális mei-taiokkal már egy 2-3 éves gyermeket nem fogsz tudni hordozni. Ezért bármelyik méretben vásárolsz mei-tait arra számítanod kell, hogy ha pl 3-18 hóig javasolják az adott méretet, akkor az jellemzően egy 12 hónapos gyermeknek lesz ideális, alatta kicsit nagy lesz, felette folyamatosan fogja kinőni.

Hordozási pozíciók

A mei-tai leginkább elől és háton hordozásra alkalmas. Az egyik nagy előnye a mei-tainak, hogy a kötözést szinte nem lehet elrontani, mert az alakja adja magát, hogy hogyan kell magadra kötni. Néhány megkötési módot lehetővé tesz, amiket aszerint érdemes variálni, hogy mekkora babát milyen adottságú hordozószemély hordoz. Ezek a megkötési módok inkább abban térnek el egymástól, hogy a vállpántokat hogyan kötjük meg, mivel a derékpántok megkötése az mindig fix. Előlhordozásnál arra kell figyelni, hogyha olyan babát akarunk benne hordozni, aki még nem tartja a fejét, akkor olyan mei-tait válasszunk, aminek vagy ívelt a teteje, vagy van hozzá kapucni, amivel alá tudjuk támasztani a fejét. Bár egyes helyeket már újszülött kortól is javasolják a mei-tai használatát, viszont tapasztatom szerint inkább 3-4 hónapos kortól javasolt, mert nem lehet olyan szorosan megkötni, mint a hordozókendőt, ezért nem tartja olyan stabilan a babát.

Erre a babahordozóeszközre is igaz amit általában javasolnak, hogy hátonhordozást olyan babákkal kezdjük, akik már stabilan tartják a fejüket.

A mei-tai jó megoldás lehet az apukáknak is, akik nem szívesen bajlódnak a hordozókendő kötögetésével.

Csípőhordozásra nem ideális, mert a pántokkal nem lehet megfelelően megtámasztani csípőhordozásnál a babát és nem kényelmes a hordozónak sem.

Előnyei

  • A használatának elsajátítása nem igényel különösebb időráfordítást
  • Gyorsan, könnyen ki és betehető bele a baba
  • Sportosabb kinézetet biztosít, mint egy kendő, ezért az apák is jobban szeretik

Hátrányai

  • A pántok párnázottságától függetlenül nem annyira kényelmes a viselete, mint egy kendőnek
  • Mivel fix méretű, ezért egy mei-tai nem tudja kiszolgálni a teljes hordozási időtartamot, mert a body mérete nem állítható a baba növekedésével összhangban
  • Újszülötteknek nem ajánlott
  • kötözési módok száma viszonylag kevés

Leave a Reply