Kenguru

Bár nem ajánlott hordozó, de mindenképpen megér egy bejegyzést, mert ebből kiderül, hogy miért lehet mégis kapni ilyen sokfélét belőle és miért nem ajánlják mégsem a hordozási tanácsadók. A „kenguru” mint kifejezés nagyon elterjedt a babahordozásban ezért sokszor hallani a mei-tait „kötözős kenguruként” emlegetni, vagy a csatos hordozókat „csatos kenguruként.” Míg a mei-tai és a csatos hordozó abszolút ajánlott hordozó típus, addig a hagyományos kengurut a hordozási tanácsadók egyáltalán nem ajánlják, aminek elsősorban az ortopédiai szempontok az okai.

Jellemzői, kialakítása

A kenguru az ajánlott hordozók közül a csatos hordozóra az SCC-re hasonlít leginkább, annak egy egészségtelenebb verziója, mert ez is egy csatos hordozó, ami áll egy body részből számos pántból és csatból. A pántok segítségével lehet stabilizálni a derékrészen valamint a vállpántok tartják a súlyt is. A drágább kengurukon már számtalan egyéb pánt is fellelhető, – amik feltételezem, hogy azért kerültek rá a hordozóra, mert valahogy mindig kényelmetlen volt a hordozás benne – amelyek vagy a vállpántokat húzzák össze keresztben, hogy ne csússzanak le, vagy a vállpántokat rögzítik különböző helyekre oldalt a hordozóra, vagy külön lehet rögzíteni, állítani a babát tartó body részt. A body rész általában párnázott és a pántok is általában párnázottak, és a sok csat mindegyike többnyire állítható. A body rész formázott, külön ki van emelve a fejtámasz, az alja pedig elkeskenyedik. A legnagyobb hátránya ebből is adódik.

(Nekem sokszor az jut eszembe amikor meglátok egy ilyen kengurut, hogy úgy néz ki, mint valami golyóálló mellény:-))

Kicsit bajban voltam, amikor a kenguru előnyeiről akartam írni, ezért rákerestem a google-ban, meglepő, hogy valójában nem hozott olyan oldalt, ahol kimondottan a kenguru előnyeit írták le, ezért vagy összekeverték a csatos hordozóval, vagy a meitai-al és azoknak az előnyeit írták le vagy egyszerűen a babahordozás előnyeit írták le a kenguru előnyeként.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért nem javasolják a használatát és mégis mik az előnyei, és hátrányai 

Használata

A kengurut elől és háton hordozásra szokták javasolni, viszont ezen kívül ami a legrosszabb, hogy előlhordozásra kifelé nézve is szokták javasolni, valamint egyes kenguruknál az előlhordozás olyan speciális változata is fel van tüntetve a csomagoláson, ahol a baba átlósan van rögzítve. (Brrr..) Ezek közül a kifelé néző hordozás és az átlós hordozás egészségtelen hordozási módok bármilyen babahordozóban. A kenguru body része úgy van kialakítva, hogy abba a babát tulajdonképpen beleültetik, úgy hogy a body egyik oldala a hátát takarja a másik oldala a baba pocakját, a baba lába között pedig az ágyék részen tartja a baba súlyát a kenguru. A legjelentősebb ok, ami miatt nem ajánlják a kengurut az pont ez a fajta kialakítás. Mivel így a baba lábai lógnak, nem valósul meg a „békatartás”, vagyis a babát nem támasztja alá az egyik térdhajlattól a másikig a hordozó. Ez olyan érzés lehet a babának, mintha minket a lábunk között fogva felakasztanának valahová, el tudjuk képzelni, hogy milyen érzés lehet. Ezenkívül mivel a kenguruban ül a baba, ezért nem a mamához rögzítik a babát, hanem a kenguruhoz, ezért  a kenguru nem tudja megfelelően megtámasztani a baba gerincét és így nem tud benne egyenesen ülni.

Miután a babát beültették a kenguruba a pántok segítségével lehet szorosabbra állítani a hordozót. A kenguru egy kicsit olyan, mintha egy hátizsákba ültetnéd bele a babát aztán a hátizsákból a felesleges részeket kivágták volna. A kengurut még a gyártók sem ajánlják csak akkortól, amikor a baba már tudja tartani a fejét, ezért a teljes hordozós kort nem tudja kiszolgálni, valamint mivel főképpen elől hordozásra javasolt, ami 7-8 kg fölött már nagyon megterhelő a hordozószemélynek.

Háti hordozásra erősen korlátozottan alkalmasak még ha javasolják őket akkor is, mivel nem állítható benne, hogy milyen magasan legyen a baba, vagyis nem tud kilátni a mama válla fölött előre, emiatt egy idő után kényelmetlen lesz benne a babának.

A kifelé hordozás hátrányairól röviden csak annyit, hogy kifelé hordozva a kisbabát túl sok inger éri, és nincs lehetősége elbújni a mama ölelésében, ezenkívül ebben a pozícióban abszolút rosszul tartja a hátát és a lábát a kenguru.

Az „átlós hordozás” hátrányai említésre sem méltóak, annyira abszurd az egész, elég egy elrettentő kép róla, hogy hogyan ne hordozzunk soha!

A kengurut összességében azért nem javasolják a hordozási tanácsadók, mert nemcsak a kialakítása rossz és egészségtelen a babának, hanem a hordozási módok, ahogyan használják a kengurut azok sem segítik elő a baba egészséges testi és lelki fejlődését.

Sajnos viszont azért található meg mégis ennyiféle kenguru a babaáruházak polcain, mert amíg ezek is elfogynak addig a gyártóknak nem érdekük leállni a készítésükkel. És azon az áron, amennyiért ezek kaphatók, már egészséges hordozó is vásárolható.

 

Előnyei

 • Sportos kinézetet biztosít a hordozójának, ezért a férfiak számára vonzóbb
 • Viszonylagos előnynek tekinthető, hogy a csatok segítségével több helyen állítható, bár ezzel nem lehet ellensúlyozni a kialakításának az alapvető hátrányait
 • A baba fel és levétele közben nem érnek le a pántok a földre
 • Egyszerű a használata, nem kell bonyolult kötözési módokat megtanulni

 

Hátrányai

 • Nem biztosítja a békalábtartást, ezért ortopédiai szempontból egészségtelen a használata
 • Csak a baba ágyék részét támasztja alá, ami kényelmetlen a babábak
 • Nem támasztja alá megfelelően a baba hátát, gerincét
 • A babák általában gyorsan kinövik, mivel a mérete csak korlátozottan állítható
 • Mivel pántos hordozó szükségszerűen nem olyan kényelmes viselni, mint egy hordozókendőt
 • A hordozó nem öleli körül szorosan a babát, ezért nincs benne az „ölelős” érzése a babának
 • Kifelé hordozni egészségtelen, mert a baba nem tud elbújni a mama ölelésében, ha túl sok inger éri
 • Olyan hordozási módokat is javasolnak a gyártók, amik kifejezetten egészségtelen a babák számára
 • Csak egy vagy két féel hordozási pozicióban használható, ami nem biztos, hogy minden testalkatú személy számára ideális

Leave a Reply