Karikás kendő

Jellemzői, kialakítása

 

A karikás kendő anyaga a szövött kendőhöz hasonló, hosszúkás téglalap alakú, amelynek az egyik vége elkeskenyedik és ezen a végén két karika található. A karika általában rá van varrva az anyagra, de vannak olyan megoldások, amikor a két karikát csak átfűzik a végeken, ez is elég stabil tud lenni. Általában 50-70 cm széles és 1,6-2,5 méter közötti hosszúságban kapható. Elsősorban félvállas hordozásra, csípőhordozásra alkalmas. Bár vannak előlhordozási és háton hordozási pozíciók is, de ezeknél a pozícióknál is a teher csak egy vállon van, ezért hosszú távon nem javasoltak. Használata során a karikák segítségével rögzítjük a kendő szárait, ezzel feszítjük vagy lazítjuk a kötést. Nagy előnye, hogy könnyen, gyorsan megköthető és betehető, kivehető belőle a gyermek, mivel rövidebb az anyag, ezért kis helyen elfér, kisebb helyre összehajtható.

Anyaga többnyire ugyanaz lehet, mint a szövött hordozókendőé leggyakrabban pamut, len, biopamut. Általában azok a gyártók akik szövött kendőt értékesítenek, azok értékesítenek karikás kendőt is, de többnyire kisebb választék van színből, anyagból, mintából.

 

Hordozási módok

 

A karikás kendővel a leginkább ajánlott hordozási pozíció a csípőn hordozás. De emellett korlátozottan használható elől és háton hordozásra is.

 

A kötési módok száma kevesebb, mint egy normál hordozókendőnél, leginkább azt lehet rajta csak variálni, hogy a karikák átfűzése után a lelógó szárat hová tekered. :-)

Tulajdonképpen az ültetett pozíciókban – legyen az akár elől,háton vagy csípőn – a baba a kendő zsebében ül és a kendő szélességét a hátára húzzuk és ezzel megtámasztjuk.

 

A karikáskendőt is ajánlják újszülötteknek is, bölcsőtartásban, elől fektetett pózban lehet benne hordozni az újszülöttet, de erről a pozícióról tudni kell, hogy nem ideális a csípő fejlődése szempontjából ezért hosszabb távon nem ajánlott ebben a pózban hordozni. Ez a pozíció viszont alkalmas lehet szoptatásra, ezért bizonyos körülmények között igen nagy hasznot tehet. Újszülötteknek ezenkívül a csípőhordozás nem ajánlott, mert még nem tudják tartani a fejüket és a csípőhordozás csak attól az időponttól javasolt, amikor már stabilan tartják a fejüket a babák.

 

Nagyobb súlyú gyermek hordozása közben viszont előfordulhat, hogy a kendő szára kicsúszik a karikákból ezáltal lazul a hordozás, és ezt többször utána kell állítani hordozás közben, de ez gyakran a nem megfelelő átfűzésekből adódik, viszont ezen is lehet javítani, ha fixáljuk akár egy csomóval.:-)

 

Előnyei

 

  • Használatának elsajátítása kevés időt vesz igénybe
  • Mivel viszonylag rövid a kendő, ezért kis helyen is elfér.
  • Könnyű felkötni, használat közben is lehet állítani a feszességen, mivel ezt nem csomó biztosítja, hanem a két karika.
  • Gyorsan lehet a fel- le kéredzkedő babát ki-, betenni bele.
  • Nem kell minden alkalommal újrakötni
  • Egy karikás kendő összességében nagyon jó szolgálatot tehet egészen a hordozóskor végéig, több évig is kitarthat, mivel a csípőhordozás kiválóan alkalmas nagyobb súlyú gyermek hordozására is.

 

Hátrányai

 

  • Hátránya, hogy elől és hátul hordozásra csak korlátozottan alkalmas.
  • Szabályos lábtartásos pozícióban csak 4-5 hónapos kortól használható

 

 

 

Leave a Reply