Kanga

Jellemzői, kialakítása

 

A kanga egy igazán tradicionális afrikai babahordozó eszköz, elsősorban Kenyában és Tanzániában a nőknél a mindennapi viselet része. Kialakítását illetően egy téglalap alakú, kb. 160 cm hosszú és, kb. 100 cm széles vékony anyag, amely gazdagon díszített, hagyományosan körben fut egy minta, közepén pedig egy ábra vagy egy másfajta mintázat, egy szuahéli üzenettel. Sokszor ez az üzenet az, ami számít a kanga megvásárlásánál. Gyönyörű színekben pompáznak. A kanga használatát nézve az ember arra gondol, hogy az afrikai asszonyok nem csinálnak túl nagy ügyet a baba hordozásból:-) Adott egy nagyobb méretű anyag, ami jó szoknyának, ruhának, akár fürdőruhának is, vagy fejkendőnek, de még terítőnek is, ha pedig éppen nincs más kéznél akkor felkötjük a derekunkra és belekötjük a babánkat és úgy csináljuk a dolgunkat.

Fotó forrása:www.suluhu-peacekanga.org

Hordozási pozíciók

A kangában a babát erszényszerűen kötjük a hátunkra, a két végét elől vagy betűrik vagy összekötik. Általában váll alatt vezetik a kendő keskenyebb oldalait előre, vagy féloldalasan, egyik oldalon váll fölött másik oldalon váll alatt. Emiatt a baba kicsit lejjebb ül a kendőben, mint egy szövött hordozókendőben, közelebb a derekunkhoz.

A baba lába ebben a hordozóban is megfelelő lábtartásban vannak, ezért ajánlott hordozóeszköz.

A kanga nálunk viszont leginkább egy exkluzív hordozóeszköznek minősül, ezért jellemzően azok veszik, akik „fanatikus” babahordozók de valódi alternatívát az európai hordozási gyakorlatban még nem jelent.

 

Elől és csípőn hordozásra nem alkalmas.

 

Előnyei

  • könnyű a babát belekötni
  • mivel vékony anyaga van ezért kis helyen elfér
  • nem mindennapi hordozó eszköz, ezért biztosan nem találkozol szembe egy ugyanilyennel az utcán

 

Hátrányai

  • exkluzív hordozóeszköz, nehéz beszerezni
  • a hordozási pozíciók nagyon korlátozottak
  • csak háton hordozásra alkalmas

 

 

 

Leave a Reply