Csatos hordozók – SSC

Jellemzői, kialakítása

Ezek a hordozók nem keverendők össze a hagyományos kengurunak hívott hordozókkal, amelyek sajnos még most is rengeteg helyen, bababoltokban is kaphatók, viszont azok nem alkalmasak az ortopédiailag helyes lábtartással való hordozásra. A csatos hordozók teljesen alkalmasak az ortopédiailag helyes hordozásra, mégis azért hívják kengurunak, mert a babát ebben a hordozóban is csatok segítségével lehet rögzíteni, kötözős része nincs a hordozónak.

Az SSC – csatos hordozók ötvözik a hagyományos kenguru sportosságát a mei-taik kialakításával. A csatos hordozók ezért leginkább egy mei-tai-ra hasonlítanak, ahol a pántokat nem kötözni kell, hanem csatok segítségével  lehet egymáshoz rögzíteni. A csatos hordozók is egy body részből állnak, amelyhez alul a derékrésznél és felül a vállaknál pántok vannak rögzítve, amiknek a végén csatok találhatóak, amik segítségével lehet a derékon elől illetve  a vállak előtt, alatt lehet összekapcsolni a pántokat. Gyártótól függően a body rész lehet egyszerű téglalap vagy formázott, karcsúsított, esetleg amatómiailag formázott, kapucnival vagy anélkül, egyszínű vagy mintás, bélelt vagy béleletlen. A pántok általában párnázottak, ami a hordozó számára kényelmesebbé teszi a hordozást, a csatok bizonyos határok között állíthatóak.

Hogyan tudod megkülönböztetni egy jó csatos hordozót a hagyományos kengurutól?

Forrás:http://liliputi.hu

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez A hagyományos kenguruban a lábak lefelé lógnak, mert a comb résznél keskeny a kialakítása a hordozónak, ezért a baba egész súlyát a lágyékrész tarja. Ha ez ember jobban belegondol, nem is olyan nehéz rájönni, hogy miért helytelen a hagyományos kenguruban való hordozás, hiszen ha minket is a lábunk között egy keskeny anyaggal akarnának fellógatni valahová mi sem éreznénk magunkat nagyon kényelmesen…

A jó, egészséges csatos hordozónak olyan széles az alsó része, hogy a baba egész popsiját az egyik térdhajlatától a másikig alátámasztja.

A hagyományos kenguruk csomagolásán a legtöbb esetben külön még azt is előnyként tüntetik fel, hogy a babát kifelé fordítva is lehet benne hordozni, ami leginkább azonnal rettentsen el a vásárlástól! Mivel nem lehet eléggé és eleget hangsúlyozni, hogy soha semmilyen körülmény között sem egészséges a babát kifelé fordítva hordozni.

Használata 

Az SSC használata sportosabb kinézetet ad a hordozott személynek, alkalmas elől és háton hordozásra is. Vannak honlapok, ahol csípőnhordozásra is ajánlják, de a gyakorlati használat során kiderül, hogy erre nem igazán kényelmes.

Előnyei

 • Könnyű elsajátítani a használatukat, nem igényel különösebb tanulást
 • Gyorsan lehet fel és levenni. Háti hordozásnál tulajdonképpen úgy kell felvenni, mintha egy hátizsákot vennénk fel.
 • Ha a csatok be vannak állítva, akkor nem kell állítani rajta semmit két hordozás között. Persze ez csak akkor igaz, hogy ugyanaz személy, közel ugyanolyan ruházatban használja.
 • Apukák jobban szeretik, mert sportosabb és könnyebb a használata, nem kell kötözgetni semmit rajta.
 • A nagyobb gyerekek súlyát egyenlően osztja el a hordozó testén a pántoknak köszönhetően
 • A gyerek le és felvétele közben nem ér le a földre, ezért nem koszolódik.
 • Használatának elsajátítása nem igényel különösebb időráfordítást, könnyen megtanulható

Hátrányai

 • A hordozási pozíciók száma, variálhatósága korlátozott, tulajdonképpen mind háton, mind elől csak egyféleképpen lehet becsatolni
 • A pántok szükségszerűen kényelmetlenebbek, mint a kendő.
 • Az állíthatósága csak bizonyos korlátok között igaz, mert egy vékony testalkatú hordozóra a normál méretek általában nagyok, lötyögősek.
 • Ha nem ugyanaz a személy használja, ugyanabban a ruhában, vagy kinn is benn is használjuk, akkor minden hordozásnál újra kell állítani a csatokat
 • A gyermek magassága nem variálható benne, mindig csak ugyanoda tudjuk ültetni
 • Ez nem az a horodzó, amit a nőitáskádban összehajtva bárhová magaddal tudod vinni
 • Újszülötteknek egyáltalán nem ajánlott, csak 4-5 hónapos kortól vagy amikor már tartja a fejét.
 • Egy SSC-vel nem lehet a teljes hordozós kort kihasználni, mert amit 4-5 hónapos korban használunk, az max 1-1,5 éves koring használható, ezután mindenképpen kell még egy hordozóeszközt vásárolnunk, mert a gyermek kinövi
 • Csípőn hordozásra kényelmetlen

Leave a Reply