Chunei – csatos hordozós mellény

Jellemzői, kialakítása

A chunei speciális csatos hordozó, kötözős része nincs. Eredetileg Koreából származik és jelenleg is csak elvétve lehet megtalálni más országokban. Viszont érdemes róla egy rövid ismertetőt elovasni, mert lehet, hogy valakinek pont ez lesz a kedvence:-)

A chunei kialakítását tekintve egy formára szabott és varrt, babahordozó eszköz, amelyet mellényszerűen kell magunkra venni, az anyag a felvétel során teljesen körülöleli a hordozószemélyt és a babát is. A chuneire a derékrésznél egy pánt van varrva, amelynek a végén két csat található, amely tulajdonképpen a baba popsija alatt jön előre és tartja a baba súlyát, illetve, hogy ne csússzon le a baba hordozóban. Ez alatt a csat alatt a chunei általában fodros ezáltal elég romantikus hatást kelt, ami pl. egy kislány hordozásánál biztos, hogy nagy feltűnést kelt. A fodrok, vagyis a chunei alja teljesen betakarja a baba lábát. A chunei felső részén keresztben szintén két csattal lehet stabilizálni a babát, felül pedig két vállpánttal a vállunkhoz tudjuk rögzíteni a hordozót. A baba súlya az egész törzsre nehezedik, ami különösen nagyobb súlyú babáknál előnyös. A chunei a baba popsija alatt be van ráncolva, így gyakorlatilag a baba egy „zsebben” ül, amikor felcsatolod magadra. A csatok állíthatóak, ezért a csatos hordozókhoz hasonlóan ha egyszer beállítottad a te és a baba méretére, akkor utána már csak fel kell csatolni és kész. Dekoratív jellemzője a chuneinek, hogy a derékrészre csatolandó pánt a baba popsija alatt kívül fut általában bújtatókban, ami ha a mellény résztől eltérő színben készül, akkor nagyon szép összhatást kelt.

 

 

 

 

 

forrás:http://thekoreanbaby.blogspot.hu

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez

Használata

Alkalmas elől és háton hordozásra is.

Legfőbb előnye, hogy nagyon gyorsan felcsatolható magadra a baba, mivel nem kell bajlódnod semmilyen pánt kötözgetésével, tulajdonképpen úgy veszed magadra, mint egy mellényt. A hagyományos chuneiben a babát nyújtott lábbal hordozzák, de tökéletesen lehet benne az ortopédiailag javasolt békalábtartásban is hordozni, sőt erősen ajánlott.

A chunei több méretben kapható, a megfelelő méret kiválasztása a hordozó testalkatától függ, emiatt  csak hasonló testalkatúak használhatják ugyanazt a chuneit, ezért jellemzően nem használható a család összes tagjának hordozásra.

 

Előnyei

 • A babát gyorsan lehet fel és levenni, ami egy gyakran fel- lekéredzkedő babánál nagy előny
 • a csatok miatt könnyű rögzíteni
 • nem kell minden alkalommal újraállítani a csatokat
 • a használatát gyorsan el lehet sajátítani, nem igényel különösebb tanulási időt
 • le és felvétel közben a szárak nem lógnak le a földre, így nem koszolódnak
 • jól körülöleli a babát, ami kisebb gyermeknél előny

 

Hátrányai

 • csípőnhordozásra nem alkalmas
 • újszülött hordozására nem alkalmas
 • a hordozási módok között nem lehet válogatni, mivel csak egyféleképpen lehet használni a hordozót
 • az az előnye, hogy nem kell minden alkalommal újraállítani a csatokat csak abban az esetben igaz, ha ugyanaz a hordozó ugyanabban hasonló vastagságú ruhában hordoz
 • egy hordozóval nem lehet a teljes hordozási időszakot kiszolgálni
 • olyan gyermek hordozására nem alkalmas, aki szereti ha a szabadon vannak a karjai, ez nagyobb babákra jellemző
 • emiatt a hordozó használati időszaka viszonylag rövid

Leave a Reply