Babaerszény, babazsák

Jellemzői, kialakítása

 

Egyszerű, praktikus, modern, dekoratív, ez a babaerszény egyben. A babaerszény egy formára varrott fixen kialakított féloldalas babahordozó, amely tulajdonképpen egy zsebet képez a hordozó személy csípőjén és ebbe a zsebbe kell a babát beültetni. Kialakítását tekintve egy nagyjából téglalap alakú anyag, amely az egyik végén általában le van kerekítve és a végei vagy össze vannak varrva, vagy egyéb módon (kapcsokkal, zipzárral, patentokkal) lehet őket összerögzíteni. A babaerszény anyaga pamut, lenvászon, selyem, vagy ezek kombinációja is lehet. Vannak olyan modellek, amelyek kifordíthatóak, mert a két oldaluk különböző mintával van varrva így mindkét oldaluk ugyanúgy használható. Vannak béleltek, vagy csak egyrétegűek és van olyan is, ami  bizonyos korlátok között állítható. Elsősorban csípőhordozásra alkalmas, gyakorlottabb hordozók próbálkoznak elől és háton hordozással is, de ezekre a pozíciókra nem ideális és sem a babának, sem a hordozónak nem kényelmes és nem biztonságos hosszú távon. A babazsák mérete általában fix, ez nem állítható a baba növekedésével összhangban és általában csak egy hordozószemély tudja használni. Vannak olyan modellek, amelyek ezt a korlátot próbálják áthidalni azzal, hogy a baberszény hátoldalán van lehetőség állítani a szorosságon. Vásárlása előtt ezért mindenképpen fel kell próbálni, vagy lemérni a hordozószemély testalkatát, hogy megfelelő méretű legyen a hordozószemély testalkatához viszonyítva és a baba méreteit figyelembe véve.

Ha ezeket a korlátokat elfogadjuk, akkor viszont egy bizonyos időszakban nagyon praktikus hordozónak minősül a babaerszény, mivel rendkívül könnyen használható, a használata gyorsan, akár néhány perc alatt megtanulható. Ha megfelelő méretben választottuk ki az erszényt, akkor mind a babának, mind a mamának nagyon kényelmes, egyúttal dekoratív hordozónak tekinthető. Vannak olyan babaerszények is, amelyek a baba combjánál párnázottak, így még kényelmesebbek a kicsik számára.

 

forrás:http://varridevarroda.blogspot.hu/

 

 

 

 

 

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez

Használata

Mivel elsősorban csípőhordozásra alkalmas, ezért néhány hónapos kortól addig használható, amíg a baba ki nem növi és már nem fér bele. Csípőnhordozásra a baba akkortól alkalmas, amikor egyébként is csípőn tartanánk hordozóeszköz nélkül is, ez többnyire azt jelenti, hogy a baba önállóan tudja tartani a fejét. A babaerszény használata közben a súly az egyik vállon van, ezért hosszú távon megterhelő, célszerű az oldalakat cserélni ha hosszabb távon babaerszényben szeretnénk hordozni. A baba lábacskái, csípője az ideális békatartásban vannak benne, ezért ortopédiai szempontból is megfelelő.

Amikor viszont belefér, ideális lehet ha gyorsan kell magunkra kötni a babát, és rövid távon akarjuk hordozni, praktikus, mert kis helyre összehajtható, így egy kézitáskában is elfér és nem kell bajlódni a kötözésével.

Tehát összefoglalásképpen az mondható el, hogyha a babaerszény korlátait figyelembe vesszük, akkor egy remek kiegészítő hordozó lehet, de önmagában nem tudja kiszolgálni a teljes hordozós korszakot.

 

Előnyei

  • Könnyű elsajátítani a használatát
  • Kis helyen elfér, kézitáskában is tartható
  • Gyors fel és levételt tesz lehetővé
  • Kötözés közben nem kell bajlódni a lelógó szárakkal

 

Hátrányai

  • Csak egy korlátozott időintervallumban használható
  • Mivel korlátozottan állítható a mérete ezért több eltérő testalkatú személy nem igazán tudja használni
  • Szintén az állíthatatlansága miatt még ugyanazon személy különböző körülmények között (kinn és benn, télen-nyáron, egy szál pólóban – vastag kabátban) sem biztos, hogy tudja használni ugyanazt a hordozót
  • Csak kiegészítő hordozónak alkalmas
  • Elől és háton hordozásra korlátozottan alkalmas és nem igazán kényelmes

Leave a Reply