Archive for október, 2012

Elkényeztetem vagy nem kényeztetem el a babahordozással?

A legtöbb anyuka gyakran hallja rokonoktól, ismerősöktől, hogy ne legyen sokat kézben, nehogy elkényeztesd az újszülött babádat! Ha pedig megtudják, hogy hajlandó vagy akár több órán keresztül is magadon babusgatni egy babahordozóban, akkor akár azonnal el is könyvelik, hogy na így lehet elkényeztetni a gyereket. Ne higgy nekik. A gyereked nem fog örökre a hasadra, hátadra nőni, néhány hónap alatt eljön az az idő, amikor már nem igényli olyan hosszan a hordozást (valószínű te jobban fogod igényelni, mint ő:-)) Viszont amikor még csak néhány hetes, néhány hónapos, akkor igenis nagyon intenzíven igényli a testközelségedet.

Ne aggódj emiatt, ne a környezetednek akarj megfelelni, hanem a babádnak, ne a környezeted igényeit akard kielégíteni, hanem a kisbabádét, hiszen ő a legfontosabb. Nyugodtan vállald fel a véleményedet, hogy ezzel nem fogod elkényeztetni, és hidd el, hogy ez így is lesz.

 

Manapság olyan dolgot várunk el a kisbabától, amire ő egyáltalán nem vágyik, vagyis kvázi néhány napos korától azt szeretnénk, ha önmagában szó nélkül elfoglalná magát a kiságyban fekve. És mivel erre a gyerekek nem alkalmasak, próbáljuk a kiságyat felszerelni, mindenféle lelógó, zenélő, forgó-morgó-világító játékkal, amikkel jó ha néhány percre lekötjük a figyelmét. De jellemzően ha magára hagyjuk akkor azonnal elkezd nyűgösködni, sírni, amikor felvesszük, viszont azonnal abbahagyja a sírást. Ugye ismerős ez a helyzet?

Amikor a kisgyermek elkezd kúszni-mászni, egyre kevesebbet fogja önmaga is igényelni a babahordozást. Ha már jár, szalad akkor pedig csak győzd utolérni! 1,5-2 éves korban ha már képes az önálló játékra, szintén ritkábban fog előfordulni, hogy órákra magadra kell kötnöd, mivel ebben a korban már a házimunkában sem akadályoz olyan mértékben, mint amikor mégcsak néhány hónapos volt, mert a lakásban már önállóan közlekedik, úgyis a sarkadban lesz, akárhová mész is. Ebben a korban viszont előtérbe kerülnek a csípőhordozási módok, mivel gyakori eset, hogy a szaladgálni tudó gyermek hosszabb túrát viszont még nem bír, ezért gyakran fel-le kéredzkedik a karunkba, akár egy séta során is. Ilyenkor a legfontosabb egy olyan hordozóeszköz és hordozási pozíció megtalálása, amivel másodpercek alatt magadra tudod rögzíteni a gyermeket, majd szintén másodpercek alatt le is tudod tenni.

2-3 éves kor között a napi szintű hordozásról fokozatosan le fog szokni a gyermek, de ez a leszokás olyan finom átmenetet jelent, hogy szinte neked fog hiányozni. Ebben a korban már csak néhány speciális esetben lesz szükség a hordozásra, pl. kirándulás, közlekedés során. 4-5 éves korban pedig minden gyermek véglegesen, magától leszokik a hordozásról.

Viszont amit megtapasztal addig, érzelmileg magabiztosabbá teszi és mivel az igényei mindig ki voltak elégítve, nemhogy elkényeztetetté nem teszi, hanem kimondottan jót tesz az érzelmi biztonságának.