Archive for szeptember, 2012

Mikor kezdjünk hordozni, mikor hagyjuk abba a babahordozást

Hordozni már néhány napos babát is lehet megfelelő körültekintéssel, sőt akár koraszülötteket is, bár a koraszülött hordozásnál kicsit speciálisabb, mint a normál babahordozás.  Első gyermeknél az anya még az általános dolgokban is tapasztalatlan, ezért nem a babahordozás elsajátítása a legfontosabb feladata, ezért újszülöttek hordozását jellemzően a második harmadik gyermeknél szokták elkezdeni.

Talán a legjellemzőbb az, hogy néhány hetes korban kezdődik a hordozás, ami általában 6-8 hetes kort jelent. Ebben az időszakban már nagyjából kialakult a napi rutin, már elmúlt a kezdeti bizonytalanság, már a segítség is talán megszűnt a nagyszülőktől, az anya már viszonylag kiheverte a szülést és a terhességet és már át kell állni a mindennapokra, vagyis ügyeket kell intézni el kell látni a család többi tagját is, vezetni kell a háztartást az újszülött gyermek mellett. Ilyenkor szokott felmerülni legtöbbször a kérdés, de hogyan végezzek bármiféle házimunkát, ha a gyerekem állandóan a karomban akar lenni!

Viszont akkor sem kell lemondanod a hordozásról ha a gyerkőc már szalad vagy 1-1,5 évesen is érdemes még a hordozáson gondolkozni, de ebben az korban már az elsődleges szempont a hordozó kiválasztásánál, hogy mennyire gyorsan lehet magadra kötnöd.  A totyogó, szaladgáló gyerekeknél a leggyakrabban akkor merül fel (jó esetben) a hordozás iránti igény, ha pl. egy sétánál a gyerkőc 2 percenként fel és föl kéredzkedik a kezedből míg hazaértek a játszótérről. Rosszabb esetben nem merül fel az, hogy kellene egy hordozóeszköz, hanem felvesszük a kezünkbe a gyerkőcöt miközben leszakad a karunk tőle. A hordozás módja ilyen korban elsősorban a csípőhordozás lesz, vagy hosszabb távra a háton hordozást is érdemes elsajátítani, mert pl. egy állatkerti több órás túrát is jobban bír egy 1,5-2 éves gyermek ha a hátunk közepén szemmagasságból lát mindent, mint babakocsiban ücsörögve.

 

 

Személytől függő, hogy mikor hagyjuk abba a hordozást, az egyik tábor kipróbálta és jól is használja az előlhordozási módokat, aztán néhány csípőhordozás után, miután a gyermek már elérte a 8-9 kg-t és elől már nem kényelmes a hordozás kvázi abba is hagyja. A hátonhordozás gyakran már kimarad.

Akik ettől kitartóbbak azok eddig az időpontig már a hordozás szerelmesei lettek ezért addig húzzák a hordozást amíg csak lehet, ilyenkor a hordozás általában legkésőbb akkor fejeződik be, amikor a gyermek már minden helyzetben elég önálló, már nyugodtan lehet tőle házimunkát végezni, már nem fárad el a sétában a játszótérig, már leül magában is játszani, vagy már olyan nehéz, hogy tényleg megterhelő a hordozószemélynek még háton is hordozni. Ezek legkésőbb 4-5 éves korban és 18-20 kg súlynál következnek be.

Hordozók vs kötésmódok

Az hogy milyen megkötési módot választunk elsősorban hordozóeszköz függő, másodsorban körülményfüggő. Mindenképpen meghatározza az, hogy milyen

hordozóeszközünk van, mivel a kendőn kívül minden más hordozóeszköz megkötését viszonylag kevéssé lehet variálni.

Nézzünk egy összehasonlítást, hogy melyik hordozóeszközzel milyen kötésmódot ajánlott használni: