Archive for augusztus, 2012

Hordozás alapjai – hogyan hordozzunk

Általános szabályok

Vannak olyan szabályok, amelyeket bármilyen hordozóeszközt használsz és bármilyen hordozási módot mindenképpen be kell tartani:

  • A baba/gyermek minden pozícióban szabadon, nyugodtan kapjon levegőt
  • A baba/gyermek hasa szorosan simuljon a mama hasához. Ez legyen olyan szoros, hogy akármerre mozdulsz akár előrehajolsz a baba hasa ne távolodjon el tőled. Ez biztosítja a baba biztonságérzetét, de ezentúl ez a legkényelmesebb a hordozó személynek is.
  • Az előzőből következik, de külön is kiemelendő, hogy a baba arca mindig a mama felé nézzen, arccal kifelé nagyobb gyermeket sem szabad hordozni
  • A baba lába vegye fel a „békalábtartást”, ez azt jelenti, hogy terpeszben legyen a csípője és a térde  is derékszögben
  • A hordozó támassza alá a baba popsiját az egyik térdhajlattól a másikig, ne csak takarja, hanem támassza is. A popsija alacsonyabban legyen, mint a térdei, vagyis felhúzott lábakkal terpeszben csücsül.
  • A hordozó olyan szorosan ölelje körül a babát, hogy abból semmilyen mozgás során nem tudjon kiesni, kicsúszni
  • Kényelmes legyen a mamának is
  • Egészen kisbabáknál a hordozó alkalmas legyen a fej megtámasztására is
  • Hordozzunk függőlegesen, ezt már újszülött kortól is lehet alkalmazni, ebben a pozícióban lehet biztosítani egyrészt a megfelelő lábtartást, valamint ebben  a pozícióban biztosítható legjobban az, hogy a légutak szabadon maradjanak. Bár vannak olyan fekvő kendőkötési pozíciók, amelyek pl. szoptatáshoz javasoltak, de ezeket csak erre az időszakra ajánljuk.
  • Az előlhordozást a babák egy idő után kinövik, mivel érdeklődőbben lesznek a külvilágra és szeretnének többet látni belőle. Hogy ez mikor jön el, az baba és hordozó függő. Az általános javaslat az, hogy előlhordozni 5-8 kg-ig és 4-6 hónapos korig lehet. Nyilván egy vékonyabb testalkatú nő egy nagyobb súlyú babát hamarabb fog a hátára kötni, mivel úgy a súlyelosztás sokkal jobb.

Kenguru

Bár nem ajánlott hordozó, de mindenképpen megér egy bejegyzést, mert ebből kiderül, hogy miért lehet mégis kapni ilyen sokfélét belőle és miért nem ajánlják mégsem a hordozási tanácsadók. A „kenguru” mint kifejezés nagyon elterjedt a babahordozásban ezért sokszor hallani a mei-tait „kötözős kenguruként” emlegetni, vagy a csatos hordozókat „csatos kenguruként.” Míg a mei-tai és a csatos hordozó abszolút ajánlott hordozó típus, addig a hagyományos kengurut a hordozási tanácsadók egyáltalán nem ajánlják, aminek elsősorban az ortopédiai szempontok az okai.

Jellemzői, kialakítása

A kenguru az ajánlott hordozók közül a csatos hordozóra az SCC-re hasonlít leginkább, annak egy egészségtelenebb verziója, mert ez is egy csatos hordozó, ami áll egy body részből számos pántból és csatból. A pántok segítségével lehet stabilizálni a derékrészen valamint a vállpántok tartják a súlyt is. A drágább kengurukon már számtalan egyéb pánt is fellelhető, – amik feltételezem, hogy azért kerültek rá a hordozóra, mert valahogy mindig kényelmetlen volt a hordozás benne – amelyek vagy a vállpántokat húzzák össze keresztben, hogy ne csússzanak le, vagy a vállpántokat rögzítik különböző helyekre oldalt a hordozóra, vagy külön lehet rögzíteni, állítani a babát tartó body részt. A body rész általában párnázott és a pántok is általában párnázottak, és a sok csat mindegyike többnyire állítható. A body rész formázott, külön ki van emelve a fejtámasz, az alja pedig elkeskenyedik. A legnagyobb hátránya ebből is adódik.

(Nekem sokszor az jut eszembe amikor meglátok egy ilyen kengurut, hogy úgy néz ki, mint valami golyóálló mellény:-))

Kicsit bajban voltam, amikor a kenguru előnyeiről akartam írni, ezért rákerestem a google-ban, meglepő, hogy valójában nem hozott olyan oldalt, ahol kimondottan a kenguru előnyeit írták le, ezért vagy összekeverték a csatos hordozóval, vagy a meitai-al és azoknak az előnyeit írták le vagy egyszerűen a babahordozás előnyeit írták le a kenguru előnyeként.

Ha kíváncsi vagy, hogy miért nem javasolják a használatát és mégis mik az előnyei, és hátrányai  Read the rest of this entry »