Archive for május, 2012

Babaerszény, babazsák

Jellemzői, kialakítása

 

Egyszerű, praktikus, modern, dekoratív, ez a babaerszény egyben. A babaerszény egy formára varrott fixen kialakított féloldalas babahordozó, amely tulajdonképpen egy zsebet képez a hordozó személy csípőjén és ebbe a zsebbe kell a babát beültetni. Kialakítását tekintve egy nagyjából téglalap alakú anyag, amely az egyik végén általában le van kerekítve és a végei vagy össze vannak varrva, vagy egyéb módon (kapcsokkal, zipzárral, patentokkal) lehet őket összerögzíteni. A babaerszény anyaga pamut, lenvászon, selyem, vagy ezek kombinációja is lehet. Vannak olyan modellek, amelyek kifordíthatóak, mert a két oldaluk különböző mintával van varrva így mindkét oldaluk ugyanúgy használható. Vannak béleltek, vagy csak egyrétegűek és van olyan is, ami  bizonyos korlátok között állítható. Elsősorban csípőhordozásra alkalmas, gyakorlottabb hordozók próbálkoznak elől és háton hordozással is, de ezekre a pozíciókra nem ideális és sem a babának, sem a hordozónak nem kényelmes és nem biztonságos hosszú távon. A babazsák mérete általában fix, ez nem állítható a baba növekedésével összhangban és általában csak egy hordozószemély tudja használni. Vannak olyan modellek, amelyek ezt a korlátot próbálják áthidalni azzal, hogy a baberszény hátoldalán van lehetőség állítani a szorosságon. Vásárlása előtt ezért mindenképpen fel kell próbálni, vagy lemérni a hordozószemély testalkatát, hogy megfelelő méretű legyen a hordozószemély testalkatához viszonyítva és a baba méreteit figyelembe véve.

Ha ezeket a korlátokat elfogadjuk, akkor viszont egy bizonyos időszakban nagyon praktikus hordozónak minősül a babaerszény, mivel rendkívül könnyen használható, a használata gyorsan, akár néhány perc alatt megtanulható. Ha megfelelő méretben választottuk ki az erszényt, akkor mind a babának, mind a mamának nagyon kényelmes, egyúttal dekoratív hordozónak tekinthető. Vannak olyan babaerszények is, amelyek a baba combjánál párnázottak, így még kényelmesebbek a kicsik számára.

 

forrás:http://varridevarroda.blogspot.hu/

 

 

 

 

 

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez Read the rest of this entry »

Chunei – csatos hordozós mellény

Jellemzői, kialakítása

A chunei speciális csatos hordozó, kötözős része nincs. Eredetileg Koreából származik és jelenleg is csak elvétve lehet megtalálni más országokban. Viszont érdemes róla egy rövid ismertetőt elovasni, mert lehet, hogy valakinek pont ez lesz a kedvence:-)

A chunei kialakítását tekintve egy formára szabott és varrt, babahordozó eszköz, amelyet mellényszerűen kell magunkra venni, az anyag a felvétel során teljesen körülöleli a hordozószemélyt és a babát is. A chuneire a derékrésznél egy pánt van varrva, amelynek a végén két csat található, amely tulajdonképpen a baba popsija alatt jön előre és tartja a baba súlyát, illetve, hogy ne csússzon le a baba hordozóban. Ez alatt a csat alatt a chunei általában fodros ezáltal elég romantikus hatást kelt, ami pl. egy kislány hordozásánál biztos, hogy nagy feltűnést kelt. A fodrok, vagyis a chunei alja teljesen betakarja a baba lábát. A chunei felső részén keresztben szintén két csattal lehet stabilizálni a babát, felül pedig két vállpánttal a vállunkhoz tudjuk rögzíteni a hordozót. A baba súlya az egész törzsre nehezedik, ami különösen nagyobb súlyú babáknál előnyös. A chunei a baba popsija alatt be van ráncolva, így gyakorlatilag a baba egy „zsebben” ül, amikor felcsatolod magadra. A csatok állíthatóak, ezért a csatos hordozókhoz hasonlóan ha egyszer beállítottad a te és a baba méretére, akkor utána már csak fel kell csatolni és kész. Dekoratív jellemzője a chuneinek, hogy a derékrészre csatolandó pánt a baba popsija alatt kívül fut általában bújtatókban, ami ha a mellény résztől eltérő színben készül, akkor nagyon szép összhatást kelt.

 

 

 

 

 

forrás:http://thekoreanbaby.blogspot.hu

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez Read the rest of this entry »

Csatos hordozók – SSC

Jellemzői, kialakítása

Ezek a hordozók nem keverendők össze a hagyományos kengurunak hívott hordozókkal, amelyek sajnos még most is rengeteg helyen, bababoltokban is kaphatók, viszont azok nem alkalmasak az ortopédiailag helyes lábtartással való hordozásra. A csatos hordozók teljesen alkalmasak az ortopédiailag helyes hordozásra, mégis azért hívják kengurunak, mert a babát ebben a hordozóban is csatok segítségével lehet rögzíteni, kötözős része nincs a hordozónak.

Az SSC – csatos hordozók ötvözik a hagyományos kenguru sportosságát a mei-taik kialakításával. A csatos hordozók ezért leginkább egy mei-tai-ra hasonlítanak, ahol a pántokat nem kötözni kell, hanem csatok segítségével  lehet egymáshoz rögzíteni. A csatos hordozók is egy body részből állnak, amelyhez alul a derékrésznél és felül a vállaknál pántok vannak rögzítve, amiknek a végén csatok találhatóak, amik segítségével lehet a derékon elől illetve  a vállak előtt, alatt lehet összekapcsolni a pántokat. Gyártótól függően a body rész lehet egyszerű téglalap vagy formázott, karcsúsított, esetleg amatómiailag formázott, kapucnival vagy anélkül, egyszínű vagy mintás, bélelt vagy béleletlen. A pántok általában párnázottak, ami a hordozó számára kényelmesebbé teszi a hordozást, a csatok bizonyos határok között állíthatóak.

Hogyan tudod megkülönböztetni egy jó csatos hordozót a hagyományos kengurutól?

Forrás:http://liliputi.hu

Használatához, előnyei, hátrányai megismeréséhez Read the rest of this entry »