Archive for április, 2012

Onbuhimo

Jellemzői, kialakítása

Japán eredetű hordozó, első ránézésre hasonlít a mei taira, de csak két pántja van. Kialakítását tekintve áll egy testrészből – body – amelyhez felül két pánt csatlakozik, alul pedig két oldalt egy-egy karika található rajta. Viszonylag modern hordozónak minősül, ezért a díszítése a mei-taihoz hasonlóan inkább modernnek tekinthető, mint tradícionálisnak. Nincsenek tipikus díszítő elemei, gyártótól függ az anyaga, díszítése.

A body rész gyártótól függően lehet bélelt vagy béleletlen, kapucnival vagy anélkül is kapható. A kapucni jó szolgálatot tesz, ha a baba elalszik és szeretnénk betakarni vagy védeni a fejét, vagy kisebb babáknál a baba fejének megtartására is alkalmas.

 

Használata

Elsősorban háton hordozásra alkalmas, elől hordozásra is használható, de az egy kicsit furábban néz ki. Csípőnhordozásra nem igazán alkalmas. A baba a hordozó használata közben az onbuhimoban ül, az onbut a feneke alatt be kell hajtani így a babát az egyik térdhajlatától a másikig teljes mértékben alátámasztja, ezzel biztosítva van az ortopédiailag helyes lábtartás. A body rész teljesen megtámasztja a baba hátát. A vállpántokat jellemzően elől keresztezik vagy batyupántos stílusban vezetik le, majd a karikákon áthúzva kötözik össze.

  Read the rest of this entry »

Hmong

Jellemzői, kialkítása

A Hmong egy ázsiai eredetű hordozó, amely egy népcsoport nevét is jelenti, akik főként Vietmán, Kína, Laosz, Thaiföld és Mianmar (korábban Burma) egyes területein élnek. A hmongok hagyományosan kiváló textilkészítők, ruháik gazdagon díszítettek, gyönyörű színekben pompáznak. A róluk elnevezett és általuk kitalált hordozó egyszerre valósítja meg a praktikum és a dekoratív igényeket, mivel nemcsak a baba hordozását teszi lehetővé, hanem a hordozó személyt szinte külön ruhadarabként ékesíti. A hmong gazdagon díszített, gondosan megvarrt hordozóeszköz, amelyet a családokban a nagymamák készítenek a lányuknak, hogy biztosítsák a bő gyermekáldást, a minták védenek az ártó szellemekkel szemben.

A podegihez hasonlóan ez is egy body és két vállpántból áll. A test rész a podegitől eltérően két részből tevődik össze, egy nagyobb méretű álló téglalap és egy kisebb méretű fekvő téglalap van összevarrva. A felső fekvő téglalaphoz csatlakozik a két vállpánt. Mindkét téglalap gazdagon díszített, a tradicionális hmong általában készítője névjegyét is tartalmazza.
Read the rest of this entry »

Beibei

Jellemzői, kialakítása

A beibei japán eredetű hordozó, nagyon sokban hasonlít a podegihez. Szintén egy body részből áll, amelyhez két pánt tartozik a felső részén. A különbség annyi, hogy a beibei négyzet alapú, míg a podegi téglalap alakú, méretét tekintve a beibei body részének szélessége a keskeny podegi és a széles podegi között van. Hagyományosan a body részét középen japán mintával szokták díszíteni, ami rendkívül dekoratívvá teszi a hordozót, a háta általában egyszínű. De mindkét oldalát lehet használni.

Lehet bélelt vagy béleletlen, a pántjai is egy rétegűek, vagy párnázottak is lehetnek.

Hasonlóan a podegihez az eredeti hordozásban a gyermekeket sokszor nyújtott lábbal kötötték bele, de abszolút alkalmas az ortopédiailag javasolt békalábtartásban való bekötésre is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó forrása: www.mybeibei.com

Read the rest of this entry »

Podegi – Podeagi

Jellemzői, kialakítása

Mindkét írásmódban használatos. Ez egy koreai eredetű hordozó, nálunk nem igazán népszerű, pedig véleményem szerint a hordozókendő után a legsokoldalúbb hordozóeszköz, még a mei-taitól is praktikusabb! Lássuk mi ennek az oka.

Kialakítását tekintve a podegi áll egy body részből és két pántból, amik a body tetejéhez van varrva, vagy vízszintesen, vagy 45 fokos szögben. Két változata ismert, az egyik a széles podegi a másik a keskeny podegi. A széles podegi a tradicionális, amely a hordozószemély egész testét körbe betakarja. A keskeny podegi később alakult ki Koreán kívül inkább ez a népszerűbb, ennél a változatnál a body rész keskenyebb, nagyjából akkora, mint egy mei-tainak, ez csak a babát takarja be, a hordozószemélyt nem. Készül kapucnival vagy anélkül is, annak érdekében, hogy ha szükséges a baba fejét be lehessen vele takarni.

 

Ha először néz az ember erre a hordozóra az az első benyomása, hogy na ez megint egy olyan hordozó, ami alig tartja a babát, ebből aztán biztosan kicsúszna, mert alul mi tartja meg? Megtévesztő ez az első benyomás (nekem is ez volt:-), mert ha megnézed a használatát, akkor gyorsan fel lehet ismerni, hogy valójában pontosan ebben van ennek a hordozónak a nagyszerűsége! Mivel a body magassága hosszabb, mint  egy mei-tainak, ezért bármilyen életkorú babát tudsz benne hordozni, mivel a body olyan magas lesz, amennyire megkötöd a baba feneke alatt a szárakat! A fennmaradó részek a baba feneke alatt lefelé lógnak, nagyobb gyereknél kisebb rész, kisebb gyereknél nagyobb rész lóg ki. Igazából szerintem a hordozókendő mellett ez a második olyan hordozóeszköz, amiből ha csak egyet veszel, azzal is ki tudod használni az egész hordozós korszakot.

  Read the rest of this entry »