Archive for november, 2011

Hordozzak vagy ne hordozzak?

Hordozni nem elhatározás kérdése, hanem egy természetes dolog praktikus megvalósítása, amit kár kihagyni

 

Még terhes voltam, amikor már elhatároztam, hogy hordozni fogok. Bár nem is ez a legjobb szó, hogy elhatároztam, hanem inkább az az igazság, hogy fel sem merült bennem, hogy ne hordozzak. Mert ezzel mintha azt mondanám, hogy elhatároztam, hogy kézbe veszem a gyerekem, pedig természetesen az ember nem határozza el, hogy kézbe veszi a gyermekét, hanem az természetes. Szerintem éppen ilyen természetes az is, hogy hordozzam a gyermekemet, mert az ugyanaz, mintha kézbe venném, csak a súlyt nem a kezemmel tartom, hanem egy kendővel:-)

Ezért lepődök meg sokszor, amikor a hordozás ellenzőitől olvasok véleményeket. Hogy miért? Mert a hordozás tulajdonképpen a kézben tartásnak egy továbbfejlesztett, ha úgy tetszik, praktikusabb formája, ami megkönnyíti az anya számára a mindennapokat, nem mellékesen a baba számára pedig olyan plusz öröm forrás, ami semmivel nem pótolható.

 

Afrikai ősasszonyok

Számomra mindig nagyon vonzónak tűntek azok az afrikai asszonyok, akik a gyermeküket kendőben magukra kötve élik az életüket. Amikor ilyen képeket láttam mindig az volt az érzésem, hogy ezek a népek, mennyire természetesnek veszik a gyermeknevelést, már egészen kicsi kortól is. Persze nincs más választásuk, de akkor is ebből az egy képből is egyértelműen látszik a különbség az európai és az afrikai gyermeknevelési szemlélet között. Míg mi itt Európában egymást és magunkat győzködjük arról, hogy mik az előnyei és hátrányai a hordozásnak, tanulgatjuk a különböző megkötési módokat, addig ezeknél a népeknél ez fel sem merül, mivel ebben élnek évszázadok óta és ők biztosan nem gondolkoznak azon, hogy vajon hordozzak vagy sem, mert ebbe születtek bele, őket is hordozták, az anyatejjel szívták magukba a hordozás hagyományát. Persze nagyon nincs is más választásuk, mivel az élet nem áll meg a gyermek megszületésével, nem tehetik meg azt, hogy hosszú hónapokig pihengetnek, gyermeket nevelgetnek, hanem dolgozni kell, el kell látni a többi gyereket, vizet kell hozni a kútról, meg mittudomén mit kell még csinálniuk, amiről persze nekünk fogalmunk sincs, de az valószínű, hogy nincs mosogatógépük, mosógépük, takarítógépük és számos technikai segítségük, ami megkönnyíti az életüket. Ez az évezredes hagyomány számomra elég meggyőző érv a hordozás mellett, más nem is kell.